• Εκτύπωση
  • Σελιδοδείκτης

ΗΠΙΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΣΠΡΕΣΟ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

3 May 2015, 12:44 GMT

Ένα όραμα γίνεται πραγματικότητα

Σήμερα η Samantha Cristoforetti έγινε όχι μόνο η πρώτη Ιταλίδα που πήγε στο διάστημα, αλλά και η πρώτη αστροναύτης στην ιστορία που ήπιε ένα αυθεντικό ιταλικό εσπρέσο σε τροχιά.

Στην πραγματικότητα, χάρη στην επαναστατική μηχανή ISSpresso, η Samantha και τα άλλα μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού απόλαυσαν έναν αυθεντικό εσπρέσο Lavazza, χρησιμοποιώντας τις ίδιες κάψουλες καφέ Lavazza, όπως στη Γη.

Η ISSpresso είναι η πρώτη μηχανή εσπρέσο που βασίζεται σε κάψουλα και μπορεί να λειτουργήσει στις ακραίες συνθήκες του διαστήματος και πήρε το όνομά της από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, International Space Station (ISS), όπου εγκαταστάθηκε.

Είναι το προϊόν ενός κοινού έργου της Lavazza και της Argotec, της ιταλικής τεχνικής εταιρείας που ειδικεύεται στον σχεδιασμό αεροδιαστημικών συστημάτων και ευρωπαϊκό ηγέτη στην παρασκευή υγιεινών και θρεπτικών τροφίμων για κατανάλωση στο διάστημα.

Η συνεργασία μεταξύ της Argotec και της Lavazza, σε συνεργασία με τον Ιταλικό Οργανισμό Διαστήματος (ASI), δείχνει ότι η συνέργεια μεταξύ δύο ιταλικών εταιρειών με έδρα το Τορίνο που αντιπροσωπεύουν το καλύτερο της βιομηχανίας τους μπορεί να οδηγήσει σε εξαιρετικά αποτελέσματα διεθνούς σημασίας.

Η ISSpresso είναι ένα πραγματικό τεχνολογικό και μηχανολογικό κόσμημα, μπορεί να παρασκευάσει ένα τέλειο εσπρέσο σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας. Μια τεχνολογική πρόκληση που έπρεπε να πληροί πολύ αυστηρές απαιτήσεις που επιβάλλονται από τη NASA και τον Ιταλικό Οργανισμό Διαστήματος (ASI), όσον αφορά την τεχνική λειτουργικότητα και την ασφάλεια.

Αυτό το σημαντικό επιστημονικό ορόσημο και μηχανολογικό επίτευγμα βοηθά επίσης να βελτιωθεί η κατανόηση των αρχών της μηχανικής των ρευστών και των συνθηκών μικροβαρύτητας, συμβάλλοντας επίσης στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των αστροναυτών στον ΔΔΣ.

Ένα άλλο ρεκόρ που έσπασε η ISSpresso σχετίζεται με τον γρήγορο χρόνο ανάπτυξής της, περίπου 18 μήνες, πολύ μικρότερο από τον μέσο όρο για τα διαστημικά προγράμματα. Το μηχάνημα είναι τόσο περίπλοκο που ζυγίζει περίπου 25 κιλά, δεδομένου ότι υπάρχουν εφεδρικά συστήματα όλων των κρίσιμων στοιχείων για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν συμφωνηθεί με την ASI.

Το καινοτόμο σύστημα καψουλών μπορεί να παρασκευάσει και Caffè lungo ή ζεστά ροφήματα, όπως τσάι, αφεψήματα και ζωμό, έτσι ώστε να μπορούν να ενυδατωθούν εκ νέου και τρόφιμα. Μερικές από τις λύσεις που υιοθετήθηκαν, οδήγησαν σε διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα οποία θα είναι χρήσιμα τόσο για τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές όσο και για άμεση επίγεια χρήση.