• Εκτύπωση
  • Σελιδοδείκτης

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΣΤΥΛ

Ο Massimo Bottura και η Lavazza στην ανακάλυψη νέων συνόρων της γεύσης

Περισσότερα

Μία από τις πρωτοβουλίες που προτάθηκαν από τη Lavazza στο 2012 Salone del Gusto ήταν το εργαστήριο με τίτλο "Ελάτε στην Ιταλία μαζί μου, Vieni in Italia con me" με πρωταγωνιστή τον παγκοσμίου φήμης σεφ Massimo Bottura, το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό.

 

Ο σεφ με τρία αστέρια Michelin αγκαλιάζει τις ίδιες αξίες με τη Lavazza και το Κέντρο Εκπαίδευσης και όπως αυτοί, έχει επιτύχει εξαιρετικά αποτελέσματα για χρόνια. Και οι δύο έχουν τις ίδιες ηθικές και αισθητικές αρχές όταν πρόκειται για το φαγητό, και είναι ενθουσιώδεις με την πρόταση νέων ιδεών γεύσης όπου ο καφές είναι στο επίκεντρο ενός νέου κόσμου.

 

"Αυτό που πραγματικά έχουν κοινό είναι η συνειδητοποίηση ότι το φαγητό μπορεί να αλλάξει τον κόσμο", δήλωσε ο Giuseppe Lavazza στην εναρκτήρια ομιλία του. "Μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι σχετίζονται μεταξύ τους. Το λανσάρισμα του καφέ σε νέα όρια σε αυτό το καινοτόμο έργο ήταν ένα αποτέλεσμα συναρπαστικό για όλους μας, αλλά μας έδειξε, επίσης, ότι πρέπει να εξακολουθήσουμε να επικεντρωνόμαστε στον πειραματισμό".

 

Ένα παράδειγμα είναι το «Ελάτε στην Ιταλία μαζί μου, Vieni in Italia con me». Ο Bottura, ένας λάτρης της τέχνης και της λογοτεχνίας, μας θυμίζει ότι εμπνεύστηκε τον τίτλο από το βιβλίο του Frank Schoonmaker του 1930 σχετικά με έναν άνθρωπο ο οποίος ταξίδεψε στην Ιταλία σε αναζήτηση των πολιτιστικών, φυσικών και γαστρονομικών θησαυρών της.

Από αυτό προέκυψε η ιδέα μιας συνταγής η οποία ανατρέπει την έννοια του καφέ σαν το κλασικό ρόφημα στο τέλος του δείπνου, και παίζει με τις προσδοκίες και τις προκαταλήψεις των ανθρώπων: είναι μια αλμυρή επανερμηνεία της παραδοσιακής σικελικής γρανίτας, η οποία σερβίρεται σε ένα φλιτζάνι Lavazza Puraforma και φτιάχνεται από καφέ Lavazza ¡Tierra!, γλυκό περγαμόντο, κάπαρη, ρίγανη, γρανίτα αμύγδαλου, θαλασσινό αλάτι, φλούδα λεμονιού και αλεσμένο καφέ.

 

Η δεύτερη συνταγή που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου ήταν μια πρόσκληση σε μια οικολογική οπτική "Think Green." Όπως και η πρώτη, βασίστηκε σε μια οσφρητική και οπτική έμπνευση του σεφ, καθώς ήταν "Dirty Eel", εμπνευσμένη όχι από την υγρή και καπνισμένη στροφή του παλιού Λονδίνου αλλά, ο Bottura μας λέει, από τα χέλια των γεμάτων λάσπη καναλιών της Modena. Τελευταία αλλά όχι ασήμαντη ήρθε μια απρόσμενη ιδέα, εμπνευσμένη από το βιβλίο της Γερτρούδης Στάιν για τον Πικάσο, που κατέπληξε κυριολεκτικά το κοινό.

 

Και τότε ο Bottura μίλησε για την καινοτομία και την επανάσταση απέναντι στις συμβάσεις, ανατρέποντας τις προσδοκίες και εκπλήσσοντας το κοινό με εγχειρήματα σε νέο, ανεξερεύνητο έδαφος, διατηρώντας παράλληλα το στενό δεσμό με τη γη της Ιταλίας και τις παραδοσιακές της γεύσεις, χάρη σε ιδέες από τις γαστρονομικές παραδόσεις του Βορρά και του Νότου της χερσονήσου. Είναι μια γιορτή της ιταλικότητας, που εγγυάται η μάρκα Lavazza, η οποία έχει κάνει τον ιταλικό εσπρέσο διάσημο σε όλο τον κόσμο και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του Massimo Bottura στο να επανερμηνεύει τις πιο αυθεντικές γεύσεις της γαστρονομικής κληρονομιάς της Ιταλίας με αντισυμβατικό τρόπο.